"
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety .
„ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...
Książka Morawskiego, autora bardzo znanego dzieła „Sacco di Roma”, opowiada o końcu epoki krucjat, której epilogiem było zdobycie Konstantynopola przez Turków w 1453 r. Fragment: „Jednego z pierwszych dni maja 1481 r., w zmierzchach zapadającego wieczoru, posuwał się zbrojny orszak gwardii sułtańskiej przez wąskie uliczki Stambułu. Ludzie i konie byli zdrożeni, jak po długim marszu,...
Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach?
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem...
Ciesz się pysznymi smakami przez cały rok.
Zdrowe przetwory to niemal 80 przepisów na wyjątkowe przetwory - nie tylko pyszne, ale i zdrowe. W książce znajdziesz przepisy na tradycyjne przetwory - zarówno słodkie jak i wytrawne, w nowej, zdrowej odsłonie, a także autorskie receptury na wyjątkowe przysmaki, które wzbogacą Twoją spiżarnię i stół, m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku...