Zastanawiasz się, czy pomogą Ci reklamowane w mediach tabletki i maści? Masz wątpliwości, co powinieneś jeść, aby sobie pomóc? Czy w ogóle dieta może być sposobem na Twoje dolegliwości? Autorki, dietetyczki kliniczne, rozprawiają się z mitami, które narosły wokół schorzeń stawów. Podają praktyczne wskazówki, co może ulżyć w bólu, a co będzie nasilać dolegliwości. Bardzo szczegółowo omawiają sposób odżywiania, który wspomaga leczenie: jakie produkty włączyć do swojego menu? Jakich lepiej unikać? Aby ułatwić stosowanie zaleceń, proponują gotowy jadłospis na dwa tygodnie oraz kilkadziesiąt przepisów na codzienne potrawy.
Katarzyna Olejniczak, dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Właścicielka poradni OLMED i współautorka portalu dietetykapediatryczna.pl. Na co dzień pracuje w poradni w Jaworznie i Mysłowicach, współpracując z lekarzami różnych specjalności. Oprócz pracy w poradni prowadzi szkolenia dla dzieci i młodzieży, jest współautorem bajek edukacyjnych.
Anna Piekarczyk, dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Autorka wielu publikacji o tematyce dietoterapii i medycyny żywienia. Prowadzi stronę internetową oraz poradnię dietetyczną online pod adresem www.studiozycia.pl.